• Razvan Dinu

Ce este RoboSelf?

La începutul acestui an am pornit la drum cu un nou startup: RoboSelf. Ce este RoboSelf și cum s-a născut aceasta idee?


RoboSelf este un asistent software, adică un robot software ce asistă utilizatorul în executarea anumitor sarcini. De la lucruri foarte simple cum ar fi trimiterea unui email până la lucruri mai complexe cum ar fi trimiterea declarațiilor la ANAF pentru un contabil. Caracteristicile principale ale RoboSelf sunt faptul că poate folosi aceleași aplicații ca și utilizatorul și faptul că înțelege instrucțiuni și întrebări în limbaj natural. Cum este posibil? Pe de o parte tehnologiile de tip RPA (Robotic Process Automation - Automatizarea Robotică a Proceselor) precum UiPath fac posibilă interacțiunea unui robot software cu aplicațiile desktop și web iar pe de altă parte tehnologiile de tip NLP (Natural Language Processing - Procesarea Limbajului Natural) permit înțelegerea limbajului natural.


Deși RPA și NLP au avansat extrem de mult în ultimii ani ca tehnologii, ele încă nu sunt accesibile companiilor mici și mijlocii. Multe dintre acestea folosesc zi de zi aplicații de acum 10-15 ani, ce nu sunt bine întreținute, și care, deși aduc multă valoare utilizatorului, acesta este nevoit să execute foarte multă muncă repetitivă. Tatăl meu este contabil și în ultimii 20 de ani am văzut ce înseamnă această muncă repetitivă și chiar am dezvoltat multe automatizări, de la scurtături pe tastatură pentru a apăsa 3 taste în loc de 10 la introducerea facturilor până la un întreg modul de generare a declarației 394, atunci când softul de contabilitate nu își făcea treaba. Așa că 20 de ani mai târziu, după un doctorat în inteligență artificială și aproape 10 ani experiență în lumea antreprenorială, am decis că este momentul să schimb ceva.


Ideea RoboSelf a venit în timpul acceleratorului Founder Institute, la sfârșitul anului trecut, când m-am întrebat: ”de ce nu ar putea și o firmă mică să beneficieze de RPA? de ce nu și un contabil individual?” Așa am început dezvoltarea RoboSelf. Și bineînțeles, primul set de abilități este legat de munca repetitivă pe care o fac firmele de contabilitate. De la trimiterea de declarații lunare, la verificări și închideri lunare până la arhivarea sau listarea de documente din softul de contabilitate. Până acum am salvat aproape 500 de ore de muncă repetitivă pentru primii noștri clienți. Și suntem abia la început! Poți vedea mai jos prezentarea ținută la începutul lunii octombrie demo day-ul Early Game Ventures, unul dintre investitorii în RoboSelf, în cadrul conferinței DIGITALIUM 2019:


Viziunea pe termen lung este ca RoboSelf să fie prezent în orice firmă, indiferent de dimensiune, lângă acei angajați care au de efectuat muncă repetitivă preluând sarcinile repetitive și lăsându-i pe aceștia să se concentreze pe lucrurile necesită creativitate și luare de decizii. Așa că spune-ne, ce muncă repetitivă ai vrea ca RoboSelf sa automatizeze pentru tine?

Tel/Whatsapp: 0316 309 315

Str. Nicolae Iorga, nr. 5, Bucuresti

_